sâmbătă, 3 decembrie 2011

Toţi tragem în piept, tot ce putem, nicotină, verdeaţă, oameni. Inhalăm fără să ne pese, promiţăndu-ne că e ultima oară când facem asta. Dar, mai aprindem una, ca să alungăm plictiseala, neliniştea sau furia. Fumăm, fumăm, fumăm. Lăsăm fumul să ajungă în plămâni şi să ne înece creieru' în ameţeli. Expirăm şi închidem ochii. E ultima pe ziua de azi. Nu, e ultima în toată viaţa mea. Ne minţim întruna şi ne amăgim că încă una nu strică.
Mai avem 3 în pachet, 3 foiţe, 3 suflete. Ne lăsăm de fumat abia după ce am terminat. Ascundem orice rămăşiţă, care ne-ar putea da de gol, ne spălăm pe mâini şi pe dinţi, aerisim camera sau locul crimei şi ne continuăm viaţa ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.  Asta o facem doar dacă "ne-a luat cu aiurea" şi ne frică de faptul că am putea fi descoperiţi. În schimb, dacă am fi miserupişti autentici, am ieşi cu jointul pe stradă, nu am mai trage în piept oameni, le-am spune direct: "bă, te fac, orice ar fi! nu-mi pasă ce crezi, ce simţi sau care ar fi consecinţele, te fac!". Nu am fuma doar în bucătărie sau în balcon, ci direct în cameră. Nu mai aerisim. Important e să ştim când să ne oprim. Să ne dăm seama care e răul, unde e şi cum să-l combatem. Dacă plămânul nu ar avea de suferit, poate că nu ne-am mai simţi vinovaţi că ne folosim de asta doar să eliberăm stresul. Nu mai trage în piept. Nu mai face asta... devii dependent. Nu e o campanie antifumat. Nicidecum. Din partea mea fumaţi ce prindeţi. Fumaţi condimente sau florile din ghivecele mamelor voastre. Nu prea-mi pasă. Important ar fi sa ne dăm seama ce vrem cu adevărat. Mai cumpărăm un pachet? Mai sunăm vreun om de legătură? Mai fraierim un fraier?
Ce vrei? Vrei să reîncerci să-l inviţi pe băiatul ăla undeva să fiţi doar voi? Vrei să-ţi bagi şi în vene? Vrei să fii doctor sau economist? De ce ai ales facultatea asta? Crezi că o poţi arunca după 3 ani? O poţi, să ştii. Dacă nu e bine pentru sănătatea ta psihică?  Sigur nu e. Ti-e teamă că te refuză? şi ce dacă? Ti-e teamă că o să faci OD? Ti-e teamă că o să omori un om pentru că nu eşti un medic bun sau pentru că nu te pricepi deloc la contabilitate? De ce ţi-e teamă? Ai un nimic atât de vast în faţa ta, ia-l, fumează-l, scrumează-l şi decide. Hai, ce vrei să construieşti?

8 comentarii:

  1. mi-e frica doar de Dumnezeu.
    teama de schimbare...de aia nu ma las de fumat, de aia accept tot felul de kkturi de compromisuri. imi place sa ma complac in situatia asta ciudata supranumita mai nou si zona de confort.
    recunosc...din cand in cand ma mai misc dar greu si doar atunci cand e neaparat nevoie. in afara de momentele respective sunt o sclava pe planatia conformismului creat in mintea mea. bine macar ca nu s singura

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca tuturor ne e frica deschimbare. mai ales mie. nu stiu cum ar fi daca as fi fost fumatoare si m-as lupta sa renunt. la fel, cu totii facem compromisuri, uneori si fara sa vrem. iubesc zona de confort si nu vreau sa ies din ea mult prea des. eu cred ca e ok sa fii sclava conformismului, desi, de cele mai multe ori, ca sa reusim ceva de care sa fim mandri, ar trebui sa iesim din zona respectiva. sa vezi atunci ce bine o sa ne simtim cu noi, fie ca e vorba de schimbare sau de o experienta ciudata. trebuie doar sa ne dam seama ce suntem si ce vrem sa fim.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa cum zicea un prieten: Ori esti hotarat ori nu mai esti!Mie imi plac oamenii hotarati!
    Sa stii sa-ti asumi consecintele deciziilor ce le iei si sa nu cauti scuze in jurul tau!

    RăspundețiȘtergere
  4. bay prietene, prin ce pasa neinteleasa a vietii treci?

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. @deea: nu stiu nici eu, prietene! ideea e ca sunt intr-un, atentie! urmeaza un cliseu, carusel dintr-asta emotional. ba sunt foarte fericita, ba sunt foarte trista, uneori chiar deprimata. nu stiu ce-i cu mine, zau!

    RăspundețiȘtergere
  7. @bobo: ia o pauza. Hai sa luam o pauza amandoua de fapt. Bare-mi tu variezi intre starea de fericire sdi tristete, eu variez intre starea de stres si...stres.

    RăspundețiȘtergere
  8. acusica vine pauza. vreo doua saptamani, nu-mi mai bat capu' cu nimic, iar din ianuarie incep in forta!!! :D:D:D cum trebe. am inteles ca tu te cam muti sau te-ai mutat...

    RăspundețiȘtergere