luni, 14 martie 2016

Media de la noi

Ştiri de ultimă oră pe toate posturile româneşti: Mădălina Ghenea iubeşte din nou! Cine este noua iubire  a vedetei internaționale? Uuu, sunt atât de curioasă, că nu pot dormi. Incredibil!!! Chiar nu pot să dorm, dar asta pentru că m-am agățat pe ceva emisiuni faine din afară, în mod special din Marea Britanie, emisiuni în care sunt promovate lucruri cu adevărat interesante, nu chestii din astea de la noi: a terminat ghenea oare cu tot Hollywood-ul? Ce mai zice Miha Rădulescu? Dar cum mai apare Iulia Albu la teve? Cuuuui îi mai dăruieşte becali vreo casă şi alte lucruşoare de genul ăsta.
Serios? Altă treabă nu avem? De ce nu se fac şi la noi show-uri teve educative? De ce tre' să văd tipe dezbrăcate care urlă că sunt tratate ca nişte obiecte de către bărbați (care e şi porci pe deasupra, ar spune elena cârstea)?
La noi ajung ştiri chestiilebanale şi irelevante despre nişte oameni care nu contribuie practic cu nimic la progresul societății. Ne mândrim că avem o frumusețe ca Ghenea, care spune că vorbeşte vreo 5 limbi străine. Să o anunțe cineva că dacă eşti în stare să repeți cuvinte auzite în telenovele, nu înseamnă neapărat că eşti capabil să vorbeşti cursiv şi coerent în acea limbă. Şi că nici limba maternă nu se socoteşte a fi limbă străină pe care o stăpâneşti, din moment ce e limba maternă. Şi parcă văd că nu ştie como se dice în română "sunt star internațional". Dacă ar fi să preiau modelul ei, aş putea admite că pot vorbi şi eu în 8 limbi diferite: engleză, germană, italiană, spaniolă, turcă, franceză, un pic de rusă şi română. Incă engleză o pot vorbi cu mai multe accente. Na. Normal că restul le cunosc cam aşa cum le ştie şi ea: vreo două cuvinte din fiecare. Unele doar la nivel fonetic (turcă şi rusă).
De ce e aşa important ce face ființa asta, şi anume: cuplatul aleatoriu cu băjeți din industria filmului american?
Mi-ar plăcea atât de mult să văd lucruri faine la tv, să îmi spună şi mie cineva despre cum pe o cometă, undeva în spațiu, există deja un rover căruia i-au trebuit 10 ani să ajungă acolo. Sunt proastă, că nici nu ştiu cum să mă exprim în cazul ăsta. Sau de ce nu se vorbeşte despre misiunile Cassini-Huygens, respectiv New Horizons, anul în spaţiu al lui Scott Kelly, creaturi ce trăiesc fără oxigen şi lumină în ceva peşteri ciudate şi care produc acid sulfuric? ce nu e wow la lucrurile astea? Recent s-a anunțat că Einstein avea dreptate în legătură cu existența undelor gravitaționale, într-o conferință absolut minunată. Eistein spunea, în urmă cu mult timp, că aceste unde există dar nu credea că se va putea demonstra vreodată. Totuşi, după atâââta vreme, s-au putut intercepta nişte unde gravitaționale produse de unirea a două găuri negre, acum 1,3 miliarde de ani. Şi ce să vezi, descoperirea secolului a fost puțin comentată de CTP şi despre care s-a spus într-o singură seară la ştiri. Atât. Da' când îşi schimbă Mădă Ghenea iubiții, păi ăştia o țin 3 zile cu tipa asta care ştie că în franceză se spune bonjur, dacă vrei să spui bună ziua (sigur că nu ştie cum naiba se şi scrie)
Chiar nu sunt curioasă!
Îi mai văd pe unii pe net că se plâng de faptu' ca nu le admiră nimeni pe pipițele astea irelevante, "aşa sunt românii, mereu dau în fete care aduc cinste țării noastre". Cu ce mă ajută se ştiu tot ce mişcă despre tipele astea? Care cinste?
Pur şi simplu nu înțeleg cum naiba s-a ajuns să venerăm nulități? Aş prefera să aflu despre oameni care fac nişte lucruri absolut extraordinare - a nu se înțelege vreun talent de genul: pot cânta la orgă în timp ce mă plimb pe un monociclu.

Poate că unele dintre posibilele subiecte mai sus notate pot părea neatractive publicului român. Însă, mă îndoiesc. Ziceam pe la începutul acestei postări, la fel de coerente precum franceza domnişoarei Ghenea,  că m-au prins ceva emisiuni din Marea Britanie. Şi asta pentru că io nu am o bază solidă în fizică sau chimie, dar felul în care emisiunile alea sunt concepute, pfuiuiuiui. Ai nevoie de câţiva comedianţi, oameni care să se priceapă într-un anumit domeniu, o gazdă şi vreo juma' de oră. Se iau comedianţii şi oamenii specializaţi şi se fac două sau chiar trei echipe. Mai ai nevoie de întrebări, un sistem de punctaj/punctare, împarţi emisiunea în două sau trei categorii şi de acolo se dezlănţuie nebunia.
Faza e că la englezi au început să fie din ce în ce mai promovaţi cei ce se ocupă de fizică cuantică (vezi Brian Cox - care la ei deja e un fel de rockstar şi are cele mai faine documentare, da' participă la emisiuni de genul panel show, pentru că e chipeş şi deştept; mai şi povesteşte şi explică nişte lucruri pe care sigur profu' sau profa de fizică nu a reuşit să te facă să le reţii), comedianţi precum: Jimmy Carr, Lee Mack, Kevin Bridges, etc. Şi-i aproape fascinant să te uiţi la aşa ceva. Când zic aşa ceva, mă refer la: QI (prezentat de Stephen Fry, unde sunt  aduse în discuţie quite interesting facts, de unde şi numele emisiunii), Would I lie To You (asta e mai mult de divertisment), Big Fat Quiz (prezentat de Jimmy Carr), Human Universe (un documentar ce te dă pe spate), Stargazing, The Jonathan Ross Show, etc, etc, etc, Nu doar că rămâi cu gura până la urechi, da' mai şi înveţi ceva.

De ce aş vrea să mi se prezinte doar oameni care nu ştiu nimic decât să provoace scandal? Nu mai bine mă uit io la ceva de genul emisiunilor de pe bbc?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu