duminică, 30 ianuarie 2011
3!!! în blogu' meu....
sâmbătă, 29 ianuarie 2011
vară-missing.
joi, 27 ianuarie 2011
mhm
miercuri, 26 ianuarie 2011
nu e normal.
sâmbătă, 22 ianuarie 2011
început de sesiune.
miercuri, 19 ianuarie 2011
3!!! în blogu' meu....
duminică, 16 ianuarie 2011
Tema finală ISMM.
Relaţia dintre mass-media şi societate se poate pune în termeni de consecinţe globale (funcţiile presei), de influenţe precise (efectele presei) sau de misiuni generale atribuite acestor sisteme (rolurile presei). În sfera comunicării de masă, sintagma “funcţia de informare a presei” face referire la trei lucruri foarte diferite, şi anume: scopul - presa încearcă să informeze oamenii, consecinţa – oamenii află ceva din presă, şi rezultatul - presa poate să informeze oamenii. În acest mod, sintagma “funcţia de informare a presei” se ramifică în alte trei sintagme distincte:
a) drept urmare a activităţii presei, publicul este informat – funcţie;
b) presa are misiunea de a informa publicul – rol;
c) presa influenţează gândirea şi comportamentul publicului, prin informaţiile distribuite – efect.
Diferite cercetări sau eseuri consacrate funcţiilor mass-media au condus la identificarea unor serii variate de funcţii, precum cele 7 funcţii identificate de sociologul Leo Thayer: de socializare, funcţie ce oferă material pentru discuţiile dintre oameni; de identitate, ritmează existenţa noastră cotidiană, dându-i un contur specific; de mitologizare, care creează modele simbolice de profunzime ale culturii noastre; de compensare, ce oferă experienţe afecitve; de informare – distribuie date despre realitate; de divertisment, mesaje transmise care ocupă timpul liber; de educaţie, contribuie la modelarea indivizilor.
H. Lasswell a identificat trei funcţii într-un studiu considerat acum clasic: supravegherea mediului înconjurător, corelarea diferitelor părţi ale societăţii şi transmiterea tradiţiilor de la o generaţie la alta. De asemenea, Francis Balle a definit tot trei funcţii mass-media: de inserţie socială, de recreere, de purificare sufletească, pe când M. Mathien enumeră alte şapte funcţii mediatice, şi anume: de evaziune, de coeziune socială, de distribuire a cunoştinţelor, de depozitare a actualităţii, de ghid al actualităţii, de recreere, de purificare. Michael Real susţine că presa ajută indivizii să se orienteze în activităţile lor zilnice, facilitează relaxarea şi evaziunea, permite întărirea identităţii personale, asigură perpetuarea moştenirii culturale, oferă formule comune de gândire şi exprimare, defineşte o sumă de categorii de interpretare a lumii, furnizează compensaţii pentru frustrări, contribuie la realizarea coeziunii sociale, facilitează implantarea noului în societate, validează simbolurile şi miturile unei culturi.
După Malcolm Wiley, presa îndeplineşte următoarele 5 funcţii: de a furniza informaţii, de a analiza aceste informaţii, de a da un cadru general de referinţă pentru cunoaştere, de a distra, de a difuza o cunoaştere enciclopedică. D. McQuail sintetizează teoriile şi modurile de abordare, în două mari familii de funcţii:
a) Pentru societate, în ansamblul ei: de informare, de corelare sau socializare, de asigurare a continuităţii, de divertisment şi de mobilizare.
b) Pentru indivizi luaţi în parte: de informare, de stabilire a identităţii personale, de integrare în societate şi de divertisment.
Diferşi sociologi au identificat numeroase variaţii ale funcţiilor mass-media, însă eu mă voi opri la una din funcţiile enumerate mai sus, şi anume: funcţia de culuralizare.
Funcţia de culturalizare.
Transmiterea valorilor şi modelelor culturale a fost, timp îndelungat, controlată de familie, şcoală şi instituţiile religioase. În ultima vreme, mass-media a introdus valorile în circuitul destinat publicului larg, acţionând ca un adevărat „difuzor de cultură”.
Încă de la o vârstă fragedă, copiii sunt modelaţi de mediul social în care trăiesc, astfel, treptat, ei dobândesc şi asimilează normele de comportament, interdicţiile, prescripţiile şi restricţiile, valorile, reprezentările simbolice şi categoriile de gândire specifice colectivităţii lor. Normele de comportament general acceptate sau „convenţiile tacite” ale unei societăţi sunt fixate de către conţinuturile distribuite de mass-media, presa răspunzând nevoii indivizilor şi comunităţii de perpetuare a valorilor comune şi de identificare cu acele modele considerate de o comunitate ca fiind „repere de acţiune”.
Conform cercetătorilor, mesajele presei au funcţia de a confirma, de a întări normele unei societăţi, chiar şi atunci când prezintă comportamente deviante şi acţiuni de încălcare a normelor curente. P. Lazarfeld şi R. K. Merton susţin că: „în societatea de masă, funcţia de a expune public un fapt este instituşionalizată de mass-media. Presa, radioul şi televiziunea prezintă publicului fapte antisociale aparte şi, în general, această prezentare conduce la o anumită acţiune publică împotriva a ceea ce, poate, în chip individual, ar fi fost tolerat”.
Pe lângă această funcţie de socializare implicită, numeroase segmente ale mass-media, au o funcţie de socializare explicit asumată: emisiunile sau publicaţiile destinate copiiilor, ciclurile televizate de pregătire şcolară sau de învăţare a limbilor străine, documentarele cu conţinut educativ sau magazinele de vulgarizare ştiinţifică. Orice publicaţie, emisiune radio sau TV educă, într-un fel sau altul, copiii, astfel, mass-media şi toate produsele ei îşi asumă rolul de a transmite cunoştinţe şi de a forma oameni cultivaţi. Procesul de transmitere şi de fixare a valorilor este mai puţin vizibil în alte segmente ale presei, însă fără a dispărea cu totul: filmele şi emisiunile sau reportajele, buletinele de ştiri, dar şi anchetele oferă o paletă largă de situaţii şi personaje exemplare care pot funcţiona ca modele de comportament pentru membrii unei comunităţi.
Mass-media se află într-o poziţie ambivalentă, fiindcă au puterea de a oferi o multitudine de modele de comportament: pe de o parte, ele sunt solictiate să exercite o acţiune educativă neutră, pentru a forma oameni cultivaţi, informaţi şi conştienţi de poziţia şi răspunderile lor sociale, iar pe de altă parte, ele sunt exercitate pentru resursele lor persuasive, pentru puterea lor de a influenţa comportamentul indivizilor de grupuri cu interese politice şi economice.
Transmiterea valorilor prin intermediul mass-media contribuie la realizarea stabilităţii sociale şi la menţinera structurilor culturale. Presa oferă un set de roluri sociale şi un vocabular simbolic, promovând diferite modele de comportament. Publicul are posibilitatea să aleagă sau să respingă, să modifice, să negocieze, să dezbată şi să reaşeze rolurile şi valorile comune confruntat cu aceste mesaje, care răspund astfel nevoilor sale de modele şi de termeni de referinţă.
Presa apare ca o forţă care este în egală măsură conservatoare şi inovatoare, stabilizatoare şi dinamizatoare, păstrătoare a unor valori tradiţionale şi generatoare de noi valori.
miercuri, 12 ianuarie 2011
efem.er.
Da, lucrurile se schimbă, şi până de curând, îmi era frică de schimbări, lucruri noi. Voiam să păstrez mereu aceleaşi lucruri vechi, cu care eram obişnuită, pentru că era mult mai confortabil, lucrurile vechi, sunt predictibile. Ştii la ce să te aştepţi de la un lucru vechi. Nu ai idee la ce să te aştepţi de la unul nou, în schimb. Să nu ştiu ce mă aşteaptă, e îngrozitor. De asta nu-mi plac, mai bine spus, nu-mi plăceau lucrurile noi. Cel mai urât e atunci când te pregăteşti de chestii noi, ajutându-te de cele vechi, şi tiptil-tiptil, cele vechi devin istorie, nu mai sunt acolo unde le-ai lăsat. Dar e bine, vin celelalte, şi te fac să uiţi. Eu am noroc... nu am o memorie bună. De cele mai multe ori, vânăm lucrurile noi, care par reîncarnări ale celor vechi. Asta ne ajută, şi nu prea, mentalul.
Visele mi s-au împlinit, parţial. Mai e o singură dorinţă din multitudinea de dorinţe, aproape de neîndeplinit, care sper să se concretizeze... cândva. Nu obişnuiam să cred în "minuni", dar, s-a întâmplat şi asta. Am ajuns să cunosc oameni superbi, chiar zilele astea, şi totul dintr-o joacă. Am observat că orice lucru pe care-l fac, dacă-l privesc ca pe o simplă joacă, îmi iasă cum ar fi trebuit, dacă-l făceam foarte serios. Mi-a ieşit să fac un interviu cu o persoană cu care-mi imaginam eu că aş putea face un interviu vreodată. Am ajuns să fac practică la un radio, fix aşa cum visam în glumă. I-am întrebat dacă primesc cu practica, şi au primit. Nu am luat nici asta în serios. Dar îmi place să stau în redacţia aia. Oamenii-s foarte tari. Mă fac să râd în timp ce caut ştiri. Aşa arăta un vis de-al meu acum o lună. Şi înainte să dau la jurnalism.
Nu am întâlnit nicio amintire veche reîncarnată în chestiile de acum.
Lucrurile vin şi pleacă. Oamenii vin şi pleacă. Toate vin şi pleacă. Singura chestie ce rămâne sunt urmele lăsate de foşti prieteni, sticle de bere, mizerie şi trebuie să cureţi. Indiferent că ţi-e lene... Indiferent că nu ai chef... Până şi urmele astea pleacă. Şi când nici ele nu mai sunt, ai trecut într-o nouă etapă.
vita de vie - coltu meu
marți, 4 ianuarie 2011
Prietenii rămân prieteni. Cei care n-au rămas... înseamnă că n-au fost.
Acasă.
Niciodată „acasă” nu mi s-a părut un cuvânt cu mare însemnătate. Acasă era doar casa şi oamenii din ea. Atât. Asta până ce s-a decis că mă mut în Timişoara, un oraş minunat, ce-i drept. Am început facultatea, eram speriată de bombe, gen oameni noi şi drăguţi, cu care nu puteam să vorbesc, pentru că, pur şi simplu, îmi era ruşine. Fără să ştiu de ce. În timpu’ ăsta, mi-am dat seama cât de mult îmi lipseau prietenii de acasă, dar mai ales oamenii ce stăteau în casa pe care trebuia să o numesc „acasă”. Din dor în dor şi lipsă în lipsă, m-am împrietenit cu bombele.
Totul a devenit atâââât de fain şi drăguţ, că-mi dispăruse doru de casă. Acum am două „acasă”. Cea de mai sus de care tot vorbeam, familia, iar cea de-a doua „acasă”, e în Timişoara, acolo am prietenii. Puţini, e adevărat. Nu am nevoie de foarte mult de obicei. Oricum, persoanele pe care le-am întâlnit acolo, îmi dau senzaţia de: „aşa ceva nu se poate!!!”. Eu nu mă văd ca fiind o persoană cu care altcineva ar vrea să-şi petreacă timpul. Sunt mult prea drăguţi. Şi când îmi plăcea mie să stau tot mai mult cu colegii, a venit vacanţa. Trebuia să mă întorc acasă.
Îmi părea rău că-mi lăsam colegii, dar mă bucuram când ştiam că o să-mi văd prietenii de acasă. Îmi lipsiseră. Am ajuns acasă şi totul era alb. Frigul, de asemenea, prezent. Dar era alb şi mirosea puternic a iarnă. Iubesc iarna. Am avut iar 10 – 11 ani. Mă dădeam cu sacu’, cu draga de Ramona şi cu scumpa Oana, vară-mea. A fost frumos, dar nici urmă de prieteni. Oricum, am găsit ceva, ceva ce m-a anunţat că nu mai sunt prieteni pentru noi acolo. Am putut trăi cu gândul ăsta, chiar mă amuza. Oricum, un om fain spunea la un moment dat: Prietenii rămân prieteni. Cei care n-au rămas... înseamnă ca n-au fost. Şi omul acela avea dreptate. Urma Crăciunul. Evident, niciun moş sau umbră de boşorog, nu s-a îndurat să pună frână şi în apropierea mea. După 3 zile de aşteptare zadarnică, am plecat şi la ceilalţi bunici. Două zile. Au trecut foarte repede. Reîntoarsă acasă, am uimit-o pe mama cu talentul meu de bucătăreasa. Am făcut nişte prăjituri gustoase, mi-a luat o grămadă de timp să le.. prepar, cum s-ar zice. Prăjiturile minunate, se numesc, de fapt, bezele. Şi alea s-au dezumflat cum le-am scos din cuptor. Măcar au prins culoare. Noaptea dintre ani, a fost fantastică. Am preluat o idee de la Pikchiu, şi fix aşa mi-am petrecut revelu’. Ideea era... conferinţa pe mess. A fost frumos. Am vorbit cu Ramona, deşi ne desparte o căsuţă. Şi cu Anamaria, am vorbit.
La miez de noapte, Black, câinele meu drăguţ, era panicat. Începuseră artificiile să pocnească. Am ieşit afară, să văd cum se colorează cerul, apoi am plecat la Anamaria. Frumos. Anamaria nu s-a schimbat deloc. Pe urmă am pluguşărit-o pe Ramona şi dupaia am plecat acasă.
Chiar a fost o vacanţă frumoasă. E un fel de retragere în munţi. M-am relaxat total, iar în timpul relaxării mi-am dat seama că asta e tot ce mă mai aşteaptă acasă. Ai mei şi atât. Nici nu am nevoie de mai mult. Doar famila contează. Prietenii cum vin, aşa pleacă, ba la munte, ba la mare, fiecare cum şi unde poate. Familia, în schimb, o să fie mereu acasă. Familia o să mă primească de fiecare dată, că sunt parte din ea, bine, şi sunt obligaţi să mă primească, nu au de ales!!!
Îmi pare bine că, deşi nu mi-am mai schimbat lentilele ochelarilor, am văzut cine contează cu adevărat. Îmi pare rău că i-am tot dat la o partepe ai mei cât încă mai aveam prieteni.
Două săptămâni= vacanţă. Vacanţă= Acasă. Acasă= ai mei.
End of story. <3<3<3